Търси

ХI Маратон Четяща Стара Загора

Начало
18.04.2016 г. от: 08:00 ч.
Край
22.04.2016 г. от: 22:00 ч.
Организатор:библиотека Родина, Регионална библиотека Захарий Княжески и ФК Берое
До читалища, учебни заведения, НПО, културни институти,
До всички старозагорци,

Скъпи приятели,
Международният ден на книгата – 23 април, се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за образованието и развитието на личността. Отбелязва се в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, обвързани с книгата и литературата.

В Стара Загора, по инициатива на библиотека „Родина” и с подкрепата на Общината, денят се отбелязва от 2006 г. с Маратон на четенето, в който се включват библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници. Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

ХІ Маратон „Четяща Стара Загора” 2016 г. се организира в партньорство от библиотека „Родина”, Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ФК „Берое”. Ще се проведе на 22 април 2016 г. (петък) от 8:00 до 22:00 часа под патронажа на кмета Живко Тодоров и с подкрепата на общинската администрация, местните медии и издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, ”Булевард БГ”, „Изток-Запад”. 

Гости и участници в маратона ще бъдат сръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013); Милена Гартли с дебютния си роман „Ключарят”, Божана Апостолова - писател и издател, Катя Зографова – директор на къща музей „Никола Вапцаров” в София и др. В седмицата 18 – 22 април в прояви, посветени на книгата и четенето ще се включат и старозагорските поети и писатели.

Каним всички читалища, училища, детски градини, културни институти и неправителствени организации, фирми и граждани да участват и със свои инициативи в Маратона 
"Четяща Стара Загора". Участието е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Дайте свобода на въображението си като организирате и проведете на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда четения, дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации… Изборът е Ваш. Четете на глас, четете заедно, четете на приятел, четете с децата си! 

До момента в програмата участие са заявили всички читалища на територията на общината, 25 училища, 12 детски градини, 5 социални заведения и клубове, Младежки дом, Етносвят – България и партньори от издателства и книжарници. 

На 22 април от 11:00 до 16:00 часа пред книжарница „Хеликон” ще се проведе традиционният Празник на книгата и четенето, в който можете да се включите с ваша програма при направена заявка. 

Информация за организираната от Вас проява – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата и четенето пред книжарница „Хеликон” изпращайте до 15 април 2016 г. на е-mail: lib@rodina-bg.org или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884477919 

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: lib@rodina-bg.org. Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете на библиотека „Родина” (www.rodina-bg.org) и РБ „Захарий Княжески” (www.libsz.org), както и в социалните мрежи. 

Приемете предизвикателството да насърчим и популяризираме четенето като път към знанието през целия живот, път към създаване на човешки общности със споделени ценности от най-ранна детска възраст. Да поощрим похода на хората към книгите и превърнем седмицата от 17 до 22 април в празник на писаното слово.

От организаторите

Спонсори на Портал 12