Търси

Ослен Weekend - създаване на родителски кооператив в село Ослен Криводол

Начало
29.09.2023 г. от: 17:00 ч.
Край
02.10.2023 г. от: 03:00 ч.
Местоположение
село Ослен Криводол
Организатор:Ослен Заедно
Телефон:0883411898
Facebook:fb.me/e/3NueY03Ls
Лице за контакт:Невена Йовчева
Драги семейства, родители, деца и учители!
Заповядайте на среща, която цели събирането на общност около хуманната педагогика, насочена към личността на детето и неговото цялостно хармонично развитие. Целта е да се обедини общност от семейства, с които да бъде създаден родителски или учителски кооператив (вид детска градина); образователно пространство с малка група деца (10-12 деца от 2-6 г), опитни педагози, участващи родители и фокус към потребностите на децата. Събитието е повод и да обсъдим други бъдещи възможности за децата на възраст 7+ със съмишленици.

За кого е подходящо събитието:
  • главно за семейства и бъдещи родители с деца до 7 г;
  • за учители, желаещи да преподават в близост с природата;
  • за хора, готови да споделят опита си в организирането на образователни пространства;
Хуманната педагогика поставя в центъра човека като цялостна личност. Учителят подкрепя детето и неговите нужди, дарби, неговите избори, развитието на самооценка и ученето активно през опит. Такива течения са: Валдорфска педагогика (Рудолф Щайнер), Сугестопедия (проф. д-р Георги Лозанов), методите за възпитание и обучение на Учителя Петър Дънов, Шалва Амонашвили, Мария Монтесори, Озарена педагогика (Любов Миронова) и други.

Предложението е за насочваща основа на кооператива да бъде Валдорфската и Слънчева педагогика. Организаторите са готови да чуят и други предложения. Някои ключови думи и важни теми са: ритъм, образи и символи, свободна игра, градинарство, природни материали, смесена възрастова група, добродетели, самообслужване, развитие на сетивата и емоционалния свят, връзка с духовния свят, без дигитални устройства.

ПРОГРАМА:
Петък, 29 септември
18 ч - Пристигане. Домашна лимонада на полянката. Вечеря заедно. Разходка до изворче или река.

Събота, 30 септември
07.30 - 8.30 ч - Упражнения за волята /сутрешно раздвижване/
8.30 - 9.30 ч - Обща закуска - споделена плодова закуска /носете плодове, ядки, семена/
9.30 - 10.30 ч - Детска творческа работилница за деца
11 ч - За Слънчевото възпитание и вДЪХновението на детски център "Сладко медено" с Александър Стойчев
13 ч - Обяд (може да бъде поръчан)
15 ч - Прожекция на филм (15 мин) посветен на човеколюбивото образование + дискусия
16 ч - Дискусия за ценностите на родителския кооператив (споделяне на общата визия, мисия, цели, манифестация) - световно кафене = работа по групи).
19 ч - Вечеря
* Храна: има възможност за поръчка от местното селско ресторанче - около 16 лв за пълни обяд и вечеря

Неделя, 1 октомври
07.30 ч - Упражнения за волята /сутрешно раздвижване/
08.30 ч - Обща закуска - споделена плодова закуска /носете плодове, семена, ядки/
09.30 - 10.30 ч - Детска работилница
10.30 - 12 ч - Средата като учител и езика на емпатията - дискусия с водещ Цветомира Гергинова
13 ч - Обяд
15 ч - Разходка до гора, изворче, река или из селото

УЧАСТНИЦИ:
Александър Стойчев - основател на детски център “Сладко медено”, водещ на обучения, курсове за личностно развитие и музикални концерти. Завършил е музикална педагогика, психология и психотерапия, преподавател по Паневритмия и Астрология. Учител и лечител по образование, търсещ по призвание, творящ по вдъхновение. Той е един от хората, създали педагогическата система, наречена Слънчева педагогика, изградена на основата на методите за обучение и възпитание в беседите на Учителя Петър Дънов. Автор е на книгите „Приказките на бялото кокиче“ и „Приказки от слънчевия лъч“, сборник „Слънчеви песни за деца“, три диска с детски песни („Сладко медено“, „Малкият извор“ и „Колко сме доволни“).
Цветомира Гергинова е преподавала 8 години в родителски кооперативи в София. Участвала е в основаването на кооперативи и пространства за деца. Завършила е Славянска и Българска филология, курсове по Валдорфска, Монтесори и Слънчева педагогика. Преподавател е по български, английски и хърватски език, йога за деца и Паневритмия, водещ на кулинарни и разказвачески работилници за деца и възрастни. В момента е в майчинство към сугестопедично училище “Слънчев лъч”, гр. Пловдив.
Невена Йовчева - е преподавала в родителски кооперативи и творчески школи за деца в София. Основател на природна школа за деца и младежи “Чисто Сърце”. Обучава се в различни течения на хуманната педагогика като - Озарена педагогика, Валдорфска, Сугестопедия, Слънчева, а също така и в методите на груповата психотерапия. Има художествено и педагогическо образование. Организатор на социални, екологични, културни и творчески инициативи (Ослен Фест) с цел социална промяна и съживяване на българското село. Част е от екипа на сдружение Фабрика за идеи, изследовател е към Creative Impact Research Centre - Германия.

ВАЖНО! Ако желаете да участвате, запишете се тук предварително:
https://forms.gle/ooVVTe5aTQXyBWs59

Може би ще попитате "Защо там?". Защото мястото се олюдява, оживява се и има потенциал за добро развитие. Селото е чисто, тихо, с извори, красиво и подходящо място за отглеждане на деца, на 15 мин от град. Често се провеждат и културни мероприятия. Вече няколко млади семейства живеят в селото. Има възможности и условия за постигане на материална база за 2024 г.

На мястото на провеждане на срещата има места за палатка, а при желание или поради лошо време има опция за къща за гости в нашето или съседно село, ако се обадите на този телефон - 0883411898.
Самото място на събитието разполага с 4 душа с топла и гореща вода. Има изградени беседки и масички за сядане, както и Дом със сянка за събиране в кръг. За децата ще има няколко работилнички по време на събитието, а в горичката има детска зона. Голямата поляна за събитието има ток и интернет. Паркингът в близост е само за каравани - линк тук: https://shorturl.at/fwDGP

ВХОД: Дарение по желание /средствата отиват за реставриране на база за образователното пространство/
ИЗХРАНВАНЕ: възможност да се поръча заедно + около 16лв (за обяд + вечеря пълни)

Благодарност към: CIRCE - Creative Impact Research Center Europe, Кметство с. Ослен Криводол и Читалище с. Ослен Криводол

Спонсори на Портал 12