Търси

Прожекция на филма "Елбетица - мистика и вълшебство" в Пловдив и Карлово

Начало
22.09.2023 г. от: 20:30 ч.
Край
23.09.2023 г. от: 13:00 ч.
Местоположение
гр. Пловдив и гр. Карлово
Организатор:Славян Стоянов
Сайт:http://festnashevicata.blogspot.com/
Facebook:www.facebook.com/groups/1783753108555620
На 22.09.2023 г. в Деня на Независимостта на България, от 20:30 часа ще се състои прожекция на документалния филм “Елбетица - мистика и вълшебство” с придружаващо събитие - фотографска изложба и лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост”. Събитието се състои с подкрепата на творчески комплекс “Инкубатор” и ще се случи на територията на PLOVDIV STAGE PARK.

На 23.09.2023 г. ще има прожекция на филма и в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово от 13:00 ч.
 
Прожекцията на документалния късометражен филм - “Елбетица - мистика и вълшебство” ще запознае зрителите с древния произход на символа елбетица, неговата функция в развитието на човешките цивилизации и мястото, което заема в българските традиции и фолклор. Хармонията и баланса на Земята са събрани в този прост схематичен знак, но откъде идва знанието за смисъла, който носи в себе си и защо присъства в българската везбена писменост, ще стане ясно във филма.
Придружаващото събитие - фотографска изложба и лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост” е в пряка връзка и комуникация с идеята на филма и ще допринесе за едно по-дълбоко разбиране на древното знание за света, завещано от предците ни.

Елбетицата е сложен символ от българската везба. Като мотив се среща и в други култури. Едни от най-старите му откривани примери са от нашите земи и са на 8 000 години. Те неизменно присъстват в българската везба. В народния ни бит и култура е известен и с друго име. Ползва се от дърводелци, строители и резбари. Разполага се и на църковни двери с името си „Шашарма“. Ако искате да се запознаете детайлно с историята на този символ, вижте тази лекция на Славян Стоянов или потърсете книгата му „СЪРМАН“ на тази страница: https://www.facebook.com/KnigaSarman
Символът „Елбетица“ разказва историята на сътворението на вселената, божествения свят, райската градина, човечеството и земята. Той е може би един от най-силните апотропейни мотиви. Предназначението му е да пази притежателя си от зли сили, да пази дома му, тялото му, земята му. Когато изначалното зло се е опитало да разруши Божествения баланс и хармония, възстановяването на баланса е изисквал жертва за допуснатия дисонанс и грях. Този символ разказва изумителна история, която се съдържа като фрагменти във всички древни култури, митове и вероизповедания. Същата тази история се разкрива и в свещеното писание Библия.
 
Славян Стоянов е художник по призвание. Част е от археологически екип. Негова страст са Историята и Етнографията. Именно археологията е тази, която го насочва към изследване на българската везбена култура. Открива, че шевичните ни мотиви, са съхранили хилядолетни идеи и символи. Така се появяват и първите му книги на тази тематика. Заедно със съпругата си стартират проекта "История в шевици", след което създават и "Фестивал на шевицата". Славян е организатор и на редица изложби на автентични носии от цялото българско землище.

Спонсори на Портал 12