Търси

Уъркшоп Движенчески техники за осъзнатост и творчество

Начало
14.05.2016 г. от: 16:00 ч.
Край
15.05.2016 г. от: 13:00 ч.
Организатор:Пловдивски Културен Институт and Change your life
Имейл:info@pki.bg
Каним ви на двудневен уъркшоп Движенчески техники за осъзнатост и творчество с Димитър Германов

На 14 май (събота) от 16:00 до 19:00 часа и 
15 май (неделя) от 10:00 до 13:00 часа
в Пловдивски Културен Институт


Този уъркшоп е отворен за танцьори, актьори, циркови и други сценични артисти, които желаят да задълбочат осъзнаването на физическото си присъствие и изразността си на сцената, както и за непрофесионалисти с интерес към опознаване на тялото и духа.

Работата ни ще обединява най-различни движенчески /танцови/ техники – техниката Александър, release от съвременния танц, контактна импровизация, йога, буто, тай- чи и моментнa композиция (метод на Julyen Hamilton).

Ще поработим детайлно върху това какво означава да стоим изправени - каква енергия и как я използваме за това, как разпределяме тежестта си, как променяме и преразпределяме центъра на тежестта, как работим с погледa и дишането, какво е баланс.

Изхождайки от състояние на относителна тишина, неподвижност и спокойствие, ще отворим вътрешното си виждане за творене отвъд заучените ни модели. Ще работим върху промяната на ритъма и качеството на движението – завършено - незавършено, флуидно - насечено, минималистично – хиперболистично, начало – край, паузи. Ще инициираме движения от различни места в тялото, следвайки анатомично енергийната връзката между отделните части и между център и крайници. Ще изследваме използването на гравитацията, линии на натиск, спирали, усещания в кожата, гръбнака, костите, телесните течности. В последствие ще изследваме начини за слизане на пода и издигане отново на крака, и използването на конкретни опорни точки за това, връзката на тялото ни със земята, пространството, времето и другите тела; доверие, отдаване и приемане на тежест.

Ще работим върху баланса между създаване на вътрешно напрежение, за да проектираме навън и отдаването ни на потока от телесни усещания, без значение в каква външна форма те излизат. В кратки хореографирани съчетания ще поработим с паметта на тялото за отпускане в динамичното. После индивидуално променяйки и импровизирайки с тези съчетания ще интегрираме ограниченията на конкретното тяло-същество за спонтанно преодоляване на енергийни блокажи. С помощта на техниката Александър ще изследваме емоционалните процесите като мощни движещи сили, и ще се опитаме да минем отвъд амбиция-идея за конкретен краен резултат.

Ще работим за яснотата в решенията ни и увереността и красотата в изпълнението им. В опит сме да интегрираме мисли с чувства и действие.

Във втория ден на уъркшопа ще се запознаем и с един нов език за творене чрез танца - моментнa композиция (Julyen Hamilton), на база на който ще правим солови и групови импровизации, в които ще бъдем както танцьорите, така и режисьорите-хореографи, и публиката.

Ще се опитаме да разберем как, откъде и защо се пораждат личните ни спонтанни движения. Ще видим как да ги използваме в танца, в движението в живота въобще - като средство за пълноценно и вдъхновяващо общуване и изразяване.

Вoдещ: Димитър Германов - „Вярвам, че пътя към себепознанието и любовта преминава през смело гмуркане в безкрая на тялото ни (физическо, етерно и астрално). Там са всички ключове към радостта в земния ни път.”

Такса участие:
30 лв. за двата дни
20 лв. за един ден
За записване и информация: 
Рецепция ПКИ - 032/664433 или 0884 777 050
Димитър Германов - 0895 33 44 37
Email: transgalactic@gmail.com 
web: http://jugglingdance.blogspot.com/


град Пловдив, ул. Иван Перпелиев 5, Пловдивски Културен Институт

 

Спонсори на Портал 12