Търси

Йордан Камджалов: Създаваме фондация посветена на явлението Димитър Ненов

Още по темата ...
Здравей Здраве - Добрич 2023

Здравей Здраве - Добрич 2023 ще се проведе на 9 и 10 септември (ПОКАНА+ПРОГРАМА)

Виж повече
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Тук сме за да събудим копнежа си към Божественото (ИНТЕРВЮ + ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
29.08.2023 г.
1651
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Маестро Йордан Камджалов сподели за читателите на Портал12 в аванс, че утре ще бъде обявено създаването на фондация посветена на композитора, пианист и педагог Димитър Ненов. "Почетен председател на новата фондация ще бъде самия академик Васил Казанджиев - жив наследник на самия Димитър Ненов", сподели още Камджалов.

Димитър Ненов (1901–1953) е изтъкнат български композитор, една от най-значимите музикални фигури в България през първата половина на 20-и век. 

През 1920 година той заминава за Дрезден, за да изучава архитектура във Висшето техническо училище. Освен архитектурата, той изучава и философия, литература, история на изкуството, математика и физика. Музиката обаче заема особено място в сърцето му – той се обучава на пиано при Карл Фелинг и изучава теория и композиция в дрезденската консерватория под ръководството на Теодор Блумер и Пол Битнер.

След завършване на своето образование през 1927 г., Ненов се завръща в родната България, където работи в Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството, след което преминава към Главната дирекция на железниците. Отделя специално внимание на архитектурата на железопътните сгради, особено след специализацията си в Италия през 1932 година. Участва активно във възстановителните работи след Чирпанското земетресение през 1928 г., проектира няколко жп гари, жп лаборатория, противотуберкулозен диспансер в Хасково и др..

По време на студентските години в Дрезден, Ненов създава първите си значими музикални произведения, сред които са Соната за пиано, Соната за цигулка и пиано и Симфония №1. През 30-те години на ХХ век той се посвещава изцяло на музиката, като доразвива своите умения по пиано в Закопане, Полша и завършва своето музикално образование в Болоня, Италия. Връщайки се в България, той се утвърждава като един от най-изтъкнатите български пианисти, концертира активно и създава множество произведения.

В София, Ненов ръководи частна консерватория и преподава като професор в Държавната музикална академия. Той играе и ключова роля като първият музикален уредник на Радио „София“ и е съосновател на дружеството на българските композитори „Съвременна музика“. Освен като музикант и педагог, Ненов допринася и като музикален публицист.

Проф.Димитър Ненов е бил преподавател на композитора и последовател на Учителя Беинса Дуно - Димитър Грива (1914-1994), който завършва Музикалната академия със специалност пиано.

Димитър Ненов е арестуван през 1951 година по време на сталинистките репресии в България, а след това и осъден на смърт заради обвиненията срещу него за "антидържавна дейност". Тази трагична съдба на Ненов е още един пример за репресиите, на които са подложени многобройни интелектуалци и културни дейци в Източна Европа по време на сталинистката ера.

По повод инициативата за учредяването на фондацията, Йордан Камджалов сподели още:
"На 30-и Август (сряда) се навършват 70 години от трагичната смърт на явлението Димитър Ненов. Правим пресконференция в БТА. Нещо, което правим от 7 години, прераства в следващ етап от каузата за възкресяване на интердисциплинарния титан - архитекта и композитора - Димитър Ненов."

Пресконференцията ще се проведе в сряда, 30.08. в 12.00 ч в пресцентъра на БТА на бул.Цариградско шосе в София.
 
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов е визионер, будител и отдаден творец, посветен на музиката изразяваща дълбоката душевност и разкриваща потенциала на индивида. Маестро Камджалов е един от най-признатите диригенти в България. Той практикува срещи и дискусии с обществеността, където се засягат сериозни теми свързани с духовното и културно развитие.

Постигнал забележителни успехи в професионалното си поприще, в многобройните си медийни изяви не се изморява да изтъква успехите на българите по света, да повтаря, че във всеки един момент някъде по земното кълбо някой българин прави нещо уникално.

Той е основател на фондация „Йордан Камджалов“, която има за цел развитие на истинския потенциал на индивида и подпомагане на млади български творци, певци, композитори и диригенти.
 

Всяка една песен е ново раждане на дискретен звуков обект от недискретната утроба на безвремието. Безвремие, в което звучи цялото минало и цялото бъдеще. Цялото подсъзнание и цялото свръхсъзнание.
Учи дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала „Heidelberg Schloss Festival” на забележителния културен център Хайделберг (Германия). Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия.

От 2015-а година развива успешно хоровият проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новият концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“.

 

Какво е отношението Ви към тишината и как звучи тя във Вас?
Йордан Камджалов: Това е кулминацията на музиката, това е Алфата и Омегата на музиката. Всичко започва и свършва в тишината. Всичко между полюсите на тези две тишини са подробности.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12