Търси

Филмът Родилни разкази поставя ново начало в промяната на условията за раждане у нас

01.11.2016 г.
937
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
По случай Деня на Народните будители Сдружение „Родилница“ Ви кани на премиерната прожекция на българския документален филм „Родилни разкази“ (22 мин). Събитието ще бъде на 2 ноември в кино “Влайкова” на ул. "Цар Иван Асен II" №11 в гр. София и ще започне с благотворителен базар от 17 ч. Прожекцията ще започне в 18:30 ч., а след нея ще има дискусия на тема „Раждането на нашето дете – вълшебно събитие. Как може да стане това в България?”. В събитието ще вземе участие и Жозефина - акушерка от Чехия.

Филмът повдига сериозни въпроси за това как жените и обществото днес възприемат раждането, като се фокусира върху много от проблемите, пред които са изправени бъдещите майки у нас. Раждането в България по дефиниция е медицинско събитие, а жената бива възприемана като пациент. Това отнема централната роля на жената в най-важното събитие в живота ѝ.

На 2-ри ноември ще научите:
•    Как да се подготвите най-добре за своето активно раждане.
•    Как може да участвате в промяната на условията за раждане в България.
•    Че и в България раждането може да е много красиво преживяване.

Днес бъдещите майки в България са задължени да изберат болнично раждане с потенциално високо ниво на интервенции, които утежняват родилния процес, както и психическото и емоционално състояние на майката и бебето. Другата възможност е неасистирано домашно раждане, което крие риск да не бъде оказана или дори да бъде отказана медицинска подкрепа при нужда от страна на майката или новороденото.

бащинство - татко и бебе

Филмът „Родилни разкази” съдържа автентични кадри от раждания и споделя съкровени моменти от живота на една двойка – бременността, раждането и невероятните първи минути след раждането. Също така лентата задава и отправна точка за това какви стъпки са необходими, за да се подобрят условията за раждане както в болниците, така и у дома. По филма са работили: Татяна Косекова-Бърч, Михаил Косев, Диана Василева, Павел Стойчев, Петър Гълов, Галена Цветкова, Софи Робъртс.

Ако Ви предстои да бъдете баща, елате, за да се запознаете с преживяването на други татковци за раждането на техните деца!
Ако Ви предстои да бъдете майка, елате, за да се запознаете с други майки и техните лични истории!
Ако Ви предстои да станете баба или дядо, елате, за да научите как бихте могли да окажете истинска подкрепа на новите родители!

- призовават организаторите


Програма:
От 17:00 ч. започва БЛАГОТВОРИТЕЛЕН базар - от майки за майки,
ще продължи до края на събирането.
В 17:50 ч. залата на Кино "ВЛАЙКОВА" отваря врати,
до 18:10 ч. настаняване на гостите.
От 18:10 ч. започва официалната част - кратко представяне и прожекция на филма "РОДИЛНИ РАЗКАЗИ",
После - свободен разговор по темата:
"КАК ДА ПОСТИГНА ЖЕЛАНОТО ОТ МЕН РАЖДАНЕ В БЪЛГАРИЯ".
Приключване в 20:00 ч.
ВХОД СВОБОДЕН.
Ще може да се правят дарения на място и/или по банков път.

Родилница” е сдружение на жени и майки, родено от инициативата на неформална гражданска група през 2009 г. Основните цели на организацията са да съдейства за подобряване на състоянието на майчиното здравеопазване в България, за уважение към майката при вземане на решения, отнасящи се до нея и нейното бебе, за спазване на човешките и гражданските права на жените и техните семейства през бременността, по време на раждане и в послеродовия период.
 

Свързани публикации

грижи за новороденото бебе - пресконференция БТА
05.01.2016 г.
1992

Първият контакт "Кожа до кожа" между майката и бебето е от изключителна важност

Бебетата, които са установили първи контакт с майките си веднага след раждането, имат по-ниски нива на кортизол в кръвта, което означава, че те имат по-ниски нива на стрес
Виж повече
грижи за бебе новородено
07.01.2016 г.
1774

Ралица Димитрова: Трябва да има повече разбиране за първия контакт, кърменето и кенгуру грижата

Разговаряме с Ралица Димитрова от сдружение „Родилница“ за все по-голямата нужда от разбиране от страна на цялото ни общество за това колко са важни първият контакт „Кожа до кожа“ между майката и бебето непосредствено след раждането
Виж повече
бебе - родителски грижи - отглеждане на деца
21.01.2016 г.
1249
2

Бебето не е вързоп от инстинкти, то има чувства и преживявания

При 86% от ражданията връзката между новородените и майките в първия час след раждането е нарушена. И фактически едва една седма от новородените бебета в българските болници не са били отделени от майка си в първия час от живота си след раждане.
Виж повече
Раждане у дома
21.01.2016 г.
5555
19

Свилена Рачева: Да родиш у дома е нещо много истинско!

Сред конете, поляните и горите Свилена Рачева е майка на 5 деца. Днес на Бабин ден, ще ви разкажем, заедно със Свилена, за осъзнатия избор за раждане в къщи и неговото преживяване.
 
Виж повече
Пътеводител за физиологично раждане
27.04.2016 г.
1301
1

‘Пътеводител за физиологично раждане’ излиза от печат в подкрепа на майчиното здравеопазване

Все повече жени в България, които планират бременност и раждане, искат да участват активно и осъзнато в тези процеси. Оказва се обаче, че системата за майчино здравеопазване невинаги има възможност да откликне на тази нужда.
Виж повече
Родилни разкази
26.10.2016 г.
558

Премиера Родилни разкази

Виж повече
Коментари 2
  • Tanya Borisova
    02.11.2016 г. 15:17
    Това е добра идея!
  • Веситу
    02.11.2016 г. 13:20
    А ще има ли прожекции в други градове? В Пловдив по-конкретно? Организирайте се. Аз съм готова и на символичен вход/дарение ако трябва да се наема зала. :L

Коментари:

Спонсори на Портал 12