Търси

Фондация "Подарете книга" търси доброволци за посещения в домове за деца

07.03.2016 г.
1881
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Вече няколко години фондация „Подарете книга“ заедно със своите доброволци организира посещения в домове за деца, лишени от родителска грижа. Децата имат нужда от приятел, а груповите събития не им дават това, от което се нуждаят. Те искат да има някой, с когото да разговарят, да споделят преживявания и по този начин могат да се почувстват истински значими.

Много доброволци вече станаха приятели с деца в различни домове в страната и ги посещават веднъж в месеца. Посещенията траят няколко часа, през които децата и техните приятели доброволци спортуват заедно, играят, творят, пишат домашни, четат... Общуването между тях не е само по време на тези срещи – те поддържат връзка по телефона и по интернет.

Това взаимодействие е безценно и оказва изключително благотворно влияние върху развитието на децата. Пълноценното общуване не винаги се получава от първия път, но когато се получи, е истинско и чисто. За да може повече деца от домове да имат приятели, се търсят още доброволци.

Това са възможностите за посещение на децата през март и стъпките, чрез които можете да се включите:
6 март – Благоевград (тръгване от София: 9:30 ч. от паркинга на БНБ);
13 март – Павликени (тръгване от София: 7:30 ч. от паркинга на БНБ);
13 март – Доганово (тръгване от София: 10:30 ч. от паркинга на БНБ);
19 март – Пловдив (тръгване от София: 10:00 ч. от паркинга на БНБ);
20 март – Стражица (тръгване от София: 07:30 ч. от паркинга на БНБ);
26 март – Лом (тръгване от София: 08:00 ч. от паркинга на БНБ);
26 март – Варна (среща пред дома на ул. "Невен" 5: 13:00 ч.);
27 март – Враца (тръгване от София: 09:00 ч. от паркинга на БНБ);
27 март – Берковица (тръгване от София: 09:00 ч. от паркинга на БНБ).

Избери си един от градовете, който искаш да посетиш и в който смяташ, че ще можеш да продължиш посещенията си, за да има истински ефект за децата. За това ще са ти нужни желание, търпение и постоянство, както и готовност да имаш нов приятел на възраст от 7 до 18 г. При някои от посещенията си може да носиш книги за децата.

Транспорт?
Ако не е указана среща на място, за всяко от пътуванията има организиран бус от София.
Ако предпочиташ да пътуваш със собствен транспорт и да се присъединиш на място, свържи се с координатора за съответния град и дата.

Отвори мисията в TimeHeroes: https://timeheroes.org/bg/podaretekniga/detsa-dom-mentor-mart-2016
Информацията за контакт ще намериш след бутона "Ще участвам".
 
 
Коментари 3
 • Димо
  09.03.2016 г. 19:31
  Само с по едно посещение на месец човек може коренно да промени живота си и живота на някое детенце, в положителна посока.
 • Пламен Петков
  08.03.2016 г. 22:25
  Един съвет към доброволците, от личен опит: добре е да знаете какво ще правите с децата - ако пишете домашни или помагате за учене е добре - имате знанията, но за посещения в свободното време е добре да имате идея, план, с какво ще се занимавате, какви игри ще играете, какво ще творите и т.н., понеже децата много бързо може да загубят търпение, да стават нетърпеливи, невнимателни, когато срещнат неуверени хора, които не знаят какво искат да правят с тях и как. Става едно разпиляване на енергията... те имат нужда от конкретни задачки колкото и елементарни да ви се струват...
 • Любов Симеонова
  08.03.2016 г. 15:32
  Това е чудесна инициатива. Аз също съм ходила с мои колеги и приятели музиканти да доброволстваме - бяха и тежки и красиви моменти, които оставят следа във вечността!:N

Коментари:

Спонсори на Портал 12