Търси

Хъбъл отбеляза 30 години в Космоса със снимка на звездно раждане в Магелановия облак

27.04.2020 г.
2301
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
НАСА отбеляза 30 годишнината от пускането в експлоатация на космическият телескоп Хъбъл и отключването на красотата и мистерията на космоса, като разкрива с изумителна нова снимка - огнена буря на пламтящо звездно раждане в съседна галактика на Млечният път.

В крайната снимка Хъбъл разкрива гигантската червена мъглявина (NGC 2014) и по-малката и синя съседка (NGC 2020) като част от обширен звездообразуващ регион в Големия Магеланов облак, сателитна галактика на Млечния път, разположена на 163 000 светлинни години от Земята. Образът е наречен „Космическият риф“, защото прилича на подводен свят.

Искрящият център на мъглявината е групиране от ярки, здрави звезди, всяка от 10 до 20 пъти по-масивна от нашето Слънце. На пръв поглед изолираната синя мъглявина в долната лява част (NGC 2020) е създадена от единична звезда, 200 000 пъти по-ярка от нашето Слънце. Синият газ е изхвърлен от звездата чрез серия от изригващи събития, по време на които тя загубва част от външната си обвивка.

Най-добрите постижения на Хъбъл включват измерване на скоростта на разширяване и ускорение на Вселената; установяване, че черните дупки са често срещани сред галактиките; характеризиране на атмосферата на планетите около други звезди; наблюдение на промените във времето на планетите в нашата слънчева система; и гледайки назад във времето през 97% от Вселената, за да хроникира раждането и еволюцията на звезди и галактики.

Към момента Хъбъл е получил 1,4 милиона изображения и е предоставил данни, които астрономите по света са използвали за написването на повече от 17 000 рецензирани научни публикации, което го прави най-плодотворната космическа обсерватория в историята. Архивните му данни ще подхранват бъдещите астрономически изследвания за бъдещите поколения.

Дълголетието на Хъбъл може се дължи на пет мисии за обслужване на космически совалки от 1993 до 2009 г., в които астронавтите са модернизирали телескопа с модерни инструменти, нова електроника и ремонти в орбита. Очаква се да продължи да работи през 2020 г. в синхрон с предстоящото пускане на космическия телескоп на Джеймс Уеб. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Планираното извеждане на апарата в космоса на хелиоцентрична орбита от около 1 500 000 km от Земята, бе планирано за октомври 2018 г. Вследствие обаче на препоръки от независим съвет за преглед, понастоящем изстрелването на телескопа е насрочено за март 2021 г. Планираният старт е определен да бъде от Гвианския космически център в Куру, Френска Гвиана с ракета „Ариана 5“.

Космическият телескоп Хъбъл е проект за международно сътрудничество между НАСА и ЕКА (Европейската космическа агенция). Центърът за космически полети на Госдард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, управлява телескопа. Научният институт за космически телескопи (STScI) в Балтимор провежда научни операции на Хъбъл. STScI се управлява за НАСА от Асоциацията на университетите за изследвания в астрономията във Вашингтон, D.C.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12