Търси

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

29.01.2016 г.
3382
7
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"Поздравления", драги родители от "развитите" страни – вие направихте света едно "по-безопасно", стерилно място, където единствените диви същества, с които детето ви взаимодейства, са озвучени в анимационни филмчета. Площадките с безопасна гумена настилка замениха калта, която иначе успешно изгражда характери.

Игрите навън трябва да са диви
Най-здравословните физически дейности са тези в неструктурирани естествени пространства – без внимателно боядисани линии и без възрастен със свирка в уста и къси шорти. Искате доказателство? Огледайте се – участията на деца в организирани спортни игри се е увеличило значително през годините... също както затлъстяването при децата.

Вашата роля
Избягвайте поддържаните и подредени полянки – предпочитайте по-естествена среда за забавление и разходки. Изследвания показват, че деца, които играят по каменисти, неравни, осеяни с дървета площи, имат по-добри баланс и ловкост, в сравнение с връстниците си, които играят на равни бетонни площадки.

Не носете никакви играчки. Нека пръчките, камъчетата, шишарките, листата, хълмовете, „вкусните десерти“ от кал да са това, с което детето ви взаимодейства. Нека тези неща стимулират въображението. 

Стойте по-настрани от игрите, до колкото е възможно. Уменията да решават проблеми и да поемат рискове, помагат на децата да изградят самочувствие и самоувереност, което премахва риска от депресии и други стресиращи състояния. Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието. Да излезете навън сред природата е най-евтиното и в същото време най-ценното нещо, което можете да направите за физическото и психологическо здраве на децата си.

Децата, които играят навън, са по-умни
Технологиите уж ни направиха по-умни, но на децата им липсва учене чрез преживяване. Ако в обучението се добавят природни обекти, които могат да се комбинират и с тях децата да конструират каквото им дойде на ума, учениците изпълняват поставените умствени задачи много по-добре.

Вашата роля
Поощрявайте децата да създават и да градят. Строенето на крепости и копаенето на окопи са чудесни начини за децата да експериментират, като по този начин изучават естествените науки и собствените си възможности.

Поощрявайте използването на всички сетива. Зрението и докосването са най-често използвани, но слухът и обонянието са в центъра на действителното осъзнаване на природата, отвъд всички очевидни тактилни преживявания. Седнало на поляната, детето Ви може да научи също толкова, колкото и катерещо се по някое дърво. Две такива противоположни дейности са еднакво полезни и стимулират развитието на различни качества.

Защитавайте дърветата
Най-вероятно доста се тревожите за това в какво състояние оставяте света за децата след вас. Те са хората, които ще се оправят с него занапред и когато нас вече ни няма. Децата са много важни за процеса по опазване на околната среда, а недостатъчно екологични организации се фокусират върху обучение на деца. Отгледайте дете, което оценява горите и то ще се превърне във възрастен, който е достатъчно вдъхновен да оправи бъркотията, която е наследил.

Вашата роля
Изградете връзка с място на открито, което е специално за детето, за да може то да разбере, че това място трябва да бъде запазено.
Насърчавайте участието в училищни програми, класове или организации, които да им помогнат да пазят мястото, което обичат, по действителни начини. 

Анна Бончева/ Портал12

Свързани публикации

Велико Търново RUNS
17.12.2015 г.
8524

Инициативата Велико Търново RUNS дава основа за промяна в здравето и душевното състояние

Вече близо 4000 души от различни възрасти, професии и социален статус са се обединили около идеята за здравословен и природосъобразен живот. Създаделят на движението е докторът по генно инженерство Калин Василев (маратонец и ултрамаратонец) завърнал се в старопрестолния град след образование в престижни световни университети (Кеймбридж и Карнеги Мелън)
Виж повече
снимка: Shutterstock
11.12.2015 г.
1285

Взаимоотношенията на децата не бива да бъдат романтизирани

Лошото поведение си е лошо поведение, независимо от причините. Едно дете – било то момче или момиче – което нанася вреди на друго, има нужда от намеса, за да прекрати това поведение.
Децата имат нужда да им се поставят граници и да бъдат научени на състрадателност
Виж повече
семинар за образованието в център Серендипити
11.12.2015 г.
5339
8

Училище без стрес или другото възможно лице на образованието

В свободните училища няма властово разстояние – там учител, директор, чистач и ученик са равнопоставени, а децата със специални потребности са напълно пиети и приобщени
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2372

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
алтернативно образование - Училище без стени
15.01.2016 г.
5911
16

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Виж повече
Сред природата децата и младежите учат по-добре
22.01.2016 г.
8195
2

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от нов подход, споделя Теодор Василев - един от създателите на Училище сред природата в родопското село Гудевица
Виж повече
LEGO иска да спре да използва пластмаса
26.01.2016 г.
1260
2

Времето на пластмасата при играчките за деца приключва

Завръщат се времената на производство на играчки от естествени материали. LEGO иска да спре да използва пластмаса и да намери устойчиви алтернативи на материалите, които използва в момента
Виж повече
Коментари 7
 • Elena Daskalova
  31.01.2016 г. 13:17
  Много хубава статия, Съгласна съм с написаното, но трябва да признаем, че е много трудно децата осбенно да ги откъснем от технологиите и да намерим баланса между полезното и ограничителното
 • NoLogo
  30.01.2016 г. 15:29
  Покрай тазседмичните патаклами около новите учебни програми чух нещо, което изключително много ме зарадва, а именно включване на книгата на Джералд Даръл "Моето семейство и други животни". Вярвам, че това е най-добрия учебник по любов към природата и животните за деца. Аз съм израстнал с книгите на Дж. Даръл е с увереност твърдя че тези книги са оказали най голямо влияние в отношението ми към природата.
 • Μιλα
  29.01.2016 г. 20:48
  Βραωο! Στραηοτεν σιτε!
 • Биляна
  29.01.2016 г. 19:28
  Израстнах на село. Това е несравнимо...досегът с природата...мълчаливото и самотно съзерцатие. Да бъдеш във връзка със силите в природата...със самият себе си....Ужасът на съвременните деца да растат по молове и задръствания ще доведе до едно зомбирано и лишено от чувства и истински емоции следващо поколение
 • Митко
  29.01.2016 г. 11:50
  Израснах до гората - такова детство е най-щастливо!

Коментари:

Спонсори на Портал 12