Търси

Свободата е резултат на саможертвата и проявление на Чистото Сърце

03.03.2017 г.
2871
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Свободата - като реултат на саможертвата
Свободата - като готовност да служиш на ближния, а не на егото си
Свободата - като готовност да се откажеш от пари, имущество и власт
Свободата - като проявление на Чистото Сърце

В телефонен разговор с писателя, психиатър и учен, д-р Тимен Тимев, ви споделяме някои мисли за Свободата, по повод Националния празник 3-ти Март.


"Няма свобода и не може да има свобода, докато обществото се управлява от диктатурата на масите. Днес ние вече нямаме бунт на масите, а диктатура на масите и масмедиите. За да имаме свобода, обществото трябва да се управлява от един елит, който е култивирал в себе си благородните черти да помага и служи на другия. Демокрацията днес е съставена от партии, които имат за цел да заграбят властта, да забогатеят и да възпитават в себе си чувството на садистично излъчване към другите. Така както днес, човек за човека никога не е бил толкова унищожителен.

Свобода в обществото няма да има дотогава, докато то се управлява от псевдо-демокрация. Всички видове демокрация днес са псевдо, защото представляват диктатурата на масите. Демокрацията днес ни лишава от свободата, защото позволява на най-нисшите, на изметта от народите и патологичните елементи от масите да се изкачват към властта. Защото именно като дава ужким равна свобода за участие във властта, тя позволява участие на хора, които не са култивирали в себе си необходимите качества да ръководят, а именно: знание, честност и благородство.

Много е трудно да култивираш тези три качества, защото знанието само по себе си не е свързано с честността и благородството.Трябва да се премине към управление от нов тип елити. Старите елити на аристократите се издигаха, благодарение на по-голямото количество пролята кръв и повечето пари. Днес обаче трябва да има нова аристокрация, която да бъде интелектуално-духовна и която ще култивира в себе си качества да служи на другите, а не на себе си. Тази нова аристокрация ще култивира в себе си чувство за всеотдайност и саможертва. Тя ще има за девиз :

“Обичта към другия е обичта към Бога, обичта към себе си е обичта към Дявола.”

Винаги смъртта и саможертвата са свързани със свободата. Свобода има само там, където се намесва опитът и готовността да умреш за дадено познание или дадена мисия. Свобода няма там, където не си готов да жертваш живота си. Свободата израства в кристалната си чистота - неподменена и нефалшифицирана, ако си готов за нея да пожертваш това, което всъщност можеш. Ако можеш да живееш - да пожертваш живота си за свободата, ако можеш да познаваш - да пожертваш познанието си, ако можеш да владееш или да имаш пари - да пожертваш властта и парите си. Това е единственият начин да бъдеш свободен - непрекъснато да жертваш живота, познанието, парите и имуществото, в името да служиш на другия.

"Единственото, което може да спаси човечеството е намаляването на хиперегоизма и силата на парите. Парите са разменната, абстрактна монета на Дявола. Парите са маската, с която Сатаната ходи измежду човечеството и го купува."


Малкото и частично знание прави човека зъл и развива егото. Едва извънредно голямото познание му възвръща изначалната Доброта. Именно заради това, свободата свързана с управлението на властта, както и личностната свобода за пряко зависими към обучението на интелекта, към който вече трябва да се добавя логиката за обучение на Сърцето. Това именно предложиха навремето Августин, Паскал, Киркегор и др.

В България и изобщо в Света, трябва да управляват тези, които са култивирали в себе си с течение на години знанието, честността и благородството. Но понеже днес обществото е устремено към безчестието, нещата са много трудни и предизвикателни. Днес във всеки град трябва да има движение на новите рицари. Рицари, които да защитават бедните, да защитават скромните от наглите, честните от безчестните. Днес цялата посока за развитие на обществото е да ползва аналитичното знание, което възпитава егоизъм и безчестие.

Днес демокрацията дава възможността на тълпите да се стремят към властта и да си набавят всичко това, което нямат. Всеки човек, който е дошъл от тълпата и масите и иска власт, той иска да си набави, това което няма - той няма нито талант, нито богатства, нито има чувство са самочувствие.

За да има обществото отговорни и честни управници, то трябва от малки у тях да е възпитавано Чистото сърце. Трябва да се въведе обучение по нова логика на Сърцето.
Днес е глупаво да искаме човечеството да се лиши от опияненията на интелектуалното, еротичното и демоничното. Тези три опиянителни сили вместо да служат нарцистично на човек, трябва да бъдат поставени в службата на огромно количество хора. По този начин естествено се намалява егоизма и нарцистизма. И понеже днес няма специални обучителни центрове за възпитание на Чистото сърце, то класическите духовни изкуства, единствено стимулират и възпитават спонтанната логика на Чистото сърце. Защото изкуството хармонизира чувствата, чрез правилното подреждане на интелектуалните пропорции. На мястото на днешния технологически модел на цивилизацията, трябва да застане естетическо-възпитателния модел. Той носи Свободата в себе си.


© 2017 Портал12 , Споделени мисли от разговор на д-р Тимен Тимев, пред Борислав Борисов, 02.03.2017


ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЗА СВОБОДАТА ВИЖТЕ В СВЪРЗАНИТЕ ЛИНКОВЕ ПО-ДОЛУ:
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Тимен Тимев
Д-р Тимен Тимев
Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните учени и писатели на нашето съвремие. Практикувал като психиатър в Севливо, Карлуково и София, той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие.

Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус Розенкройцер, той създава емблематичната книга на своето творчество "Антифауст", която представялва интелектуална комедия - пенталогия в сонатна форма за литературни инструменти, човешки гласове и паузи. "Бунтът на бездарниците", "Алхимия на словото" - Библия на индивидуалния Бог са едни от най-популярните заглавия на забележителният писател, композитор и драматург.

В САЩ д-р Тимен Тимев работи като преподавател в няколко университета, където издава книги и научни трудове под псевдонимът Йохан Ге Мол. Завръща се в България след 2012-а година, като първите му сериозни публични изяви се реализират с поредица от видео интервюта с журналиста Борислав Борисов от Портал12, с когото се среща съвсем случайно, вследствие на необичайна среща поради сбъркан адрес. Тогава д-р Тимен заявява: "Посредством случайностите Вселената композира...."

През 2016-а година, д-р Тимен Тимев възобновява своите публични изяви чрез лекции и семинари, на които говори по теми като квантова механика, логика на мефистофелския разум, бъдещето на Света, програмираното човечество, квантовият интернет, каква е връзката между черните дупки и човешкия мозък, предизвикателства пред личностното развитие на всеки индивид, превенция на психически заболявания и др.
 

Очевидно Вселената прилича повече на художествено произведение, отколкото на научен доклад,

Да заслужаваш познанието - това означава да бъдеш духовен.

Земята не е случайна планета. Земята е Избранница. Тя е избранница, защото на нея е даден не само дарът на живота, но и дарът на познанието.

Най-тежкият нравствен удар, който може да понесе един ум е откритието за това, че задълбочеността свършва с времето, и че Вечността се възражда от Лекомислието.


Свързани публикации

Тимен Тимев - избрани мисли
28.01.2016 г.
7839
4

Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) - 12 избрани мисли

Като практикуващ психиатър и психолог зная, че със свободата може да анулираме това зло. Какво ни води към нея? Първо да осъзнаем, че ние самите сме виновни с всяка мисъл, емоция и действие за личния си живот и да престанем да изнасяме стрелката на вината навън към други хора и действия
Виж повече
Свобода - Шипка - 3-и Март, Духовна свобода | снимка: Shutterstock
03.03.2016 г.
4186
7

Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? (ВИДЕО)

Оказва се така, че днес всички съвременни хора са роби един на друг, а освен това са роби в продължение на целия си живот на материални и емоционални - външно привнесени псевдо-ценности, които съсипват цялото им битие
Виж повече
Вътрешна свобода
03.03.2016 г.
2893
3

12 определения за вътрешната свобода от Гай Финли

Вътрешна свобода не означава, че условията, в които се намираме определят какво трябва да направим, за да се освободим... Вярно е точно обратното: работейки над себе си, ние всъщност променяме условията, в които се намираме, каквито и да са те.
Виж повече
Георги Божинов - литература - Илиан Генов - Калуня каля
03.03.2017 г.
4057

Илиан Генов: Историческа несъстоятелност или несъстояване на човека въобще...в "Калуня-каля" на Георги Божинов

В художвествената си интерпретация на философско разбиране Георги Божинов активизира обществено личността в лицето на Калуня, като преплита взаимовръзките между воля, съвест, държава и общество
Виж повече
Силвия Тодорова - монтесори педагог | © снимка: Портал12
24.04.2016 г.
1940
1

Силвия Тодорова: Монтесори ученето дава свобода за развитие на интелигентността у децата (ВИДЕО)

Пред камерата на Портал12, педагогът сподели, че интересът към този алтернативен тип обучение е много силен и в Пловдив е на път да се открие Монтесори направление в еко-училище Слънчев лъч
Виж повече
Космос - Душа - Дух - духовно развитие - психология - Тимен Тимев
25.05.2016 г.
2571

Тимен Тимев: Субективната свобода на духа и човешкия ум, съвпада със свободата на Вселената (ВИДЕО)

Огромните маси на Вселената сякаш не могат да спрат да се въртят по своите автоматични закони, защото ще нарушат Вселената. И сега това е най-финото - оказа се, че самата Вселена крие в себе си една самосвободност - величието на квантовата физика го доказа
Виж повече
Знаем ли как да предпазим невинната детска психика?
11.10.2016 г.
4200
1

Възпитанието е свещенодействие, а образованието - изкуство, според Рудолф Щайнер

Децата – нашето бъдеще. Но колко точно знаем за крехкия детски живот? Знаем ли как да предпазим невинната детска психика, за да може да извърви пълноценно своят жизнен път.
Виж повече
Тимен Тимев © снимка: Портал12
19.12.2016 г.
3975
1

Тимен Тимев: Най-смущаващата мисъл за модерния човек е тази, че има Бог

Съвременният дух е роден от чувството, че можем да се скрием, че е възможно да основем една субективност, която се основава на скритостта. В малката ни субективна, човешка и подла душичка се явява лъжливото усещане, че може да се скрие
Виж повече
Тимен Тимев
04.01.2017 г.
1705

Тимен Тимев: Духът на свободата е духът на отрицанието (ВИДЕО)

Всички тези кукли, които сме ние, трябва да се учим да ги депрограмираме. Например ние говорим днес с един познат и наложен императивно жесток ред на думите. Това е прозата, а как можем да се върнем към Бога?
Виж повече
Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди?
03.03.2017 г.
4178

Съвременното робство стяга човек с физически и духовни окови

Животът е средство за освобождаване и преоткриване на Свободата. На онази истинската свобода, в която човек съзнава, твори, възражда, саможертва. Свободен е само онзи, над когото смъртта няма власт. Човек е свободен само дотолкова, доколкото всеки миг от живота си е в състояние да следва самия себе си. Единствено свободният човек има вярата и разбирането, че хората до него принадлежат ведно към същия духовен свят, в който лежи хармонията и връзката с всичко в Природата.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12