Търси

Йордан Камджалов: Въпросът е да не възлюбим упойката повече от самия живот

01.11.2020 г.
7287
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Няма как да не споделим този текст на диригента Йордан Камджалов, един от съвременните будители днес, който буди съзнания и души с музика.

Ето какво сподели той на своята фейсбук страница:

Небето е безумно синьо..
Гледам го. Мисля си за будителите. За будители от всички народи, през всички векове. Различни калибри, но будители .... - Лилиев, Йоан Кръстител, Моцарт, Коперник, баба ми, Петър Димков, Левски, Тео, Вазов, Тесла...

Общото между ВСИЧКИ е:

1) че са изпреварили времето си (някой от тях безнадеждно много)
2) че им се е пречело много (на някой от тях безнадеждно много)
Редица от тях заплащат с живота си.

Ние празнуваме...

Имало ги е. Логично е (не е парадоксално) че ги има и днес - даже ПОВЕЧЕ! Даже ПОВЕЧЕ!
Ние празнуваме днес. А през останалите 365 дни някак умело заобикаляме безпощадно точната, тъжна и крайно актуална близо 140-годишна констатация на брилянтния Иречек (и не само) отлагайки от хилядолетия борбата срещу самоубийствено дълбокият колективен сън, обхванал особено фатално най-активните борци срещу самото събуждане, резултиращ в диво статукво, безлюбие и варварство.

Тези хора ликвидираха и Левски, и Йоан Предтеча, и Иисус, и Буров...
Срещу всеки макро-будител стоят поне 1 000 000 000 анестезирани, които си мислят, че могат да го спрат. Да, те могат да пречат, могат да екзекутират, но не могат да спрат божественото.

Този, който не може да бъде спрян, "тоз, който падне в бой за свобода", той е БУДИТЕЛ.


Нека всички, които цял живот са практикували забелязаното от хора като Иречек се успокоят и забележат, че тези будители не са просто рушители на техния прекрасен сън. Те асистират в тежката операция на обществото за неговото изцеляване, разбирайки жизненоважната функцията и на самата упойка.

Въпросът е да не възлюбим упойката повече от САМИЯ живот, повече от САМИЯ човек...


Може би във всяка една държава, във всеки един град, във всеки един квартал, във всяка една болница, във всяко едно училище има поне по един будител, който някак неусетно за нас повдига и буди. Нека не им пречим да ни спасяват.

"Небето е безумно синьо..."

На колене !!!
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов е визионер, будител и отдаден творец, посветен на музиката изразяваща дълбоката душевност и разкриваща потенциала на индивида. Маестро Камджалов е един от най-признатите диригенти в България. Той практикува срещи и дискусии с обществеността, където се засягат сериозни теми свързани с духовното и културно развитие.

Постигнал забележителни успехи в професионалното си поприще, в многобройните си медийни изяви не се изморява да изтъква успехите на българите по света, да повтаря, че във всеки един момент някъде по земното кълбо някой българин прави нещо уникално.

Той е основател на фондация „Йордан Камджалов“, която има за цел развитие на истинския потенциал на индивида и подпомагане на млади български творци, певци, композитори и диригенти.
 

Всяка една песен е ново раждане на дискретен звуков обект от недискретната утроба на безвремието. Безвремие, в което звучи цялото минало и цялото бъдеще. Цялото подсъзнание и цялото свръхсъзнание.
Учи дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала „Heidelberg Schloss Festival” на забележителния културен център Хайделберг (Германия). Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия.

От 2015-а година развива успешно хоровият проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новият концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“.

 

Какво е отношението Ви към тишината и как звучи тя във Вас?
Йордан Камджалов: Това е кулминацията на музиката, това е Алфата и Омегата на музиката. Всичко започва и свършва в тишината. Всичко между полюсите на тези две тишини са подробности.
 
Коментари 4
 • Да,Да,Да-Не,Не,Не
  15.11.2020 г. 12:07
  Дано с годините Камджалов се освободи от суетата, превзетостта и самолюбието, за да придобие смирението, кротостта и мъдростта, че да му повярваме...
 • Теодоси Кабакчиев
  02.11.2020 г. 21:49
  Респект,Приятелю!!!!
 • Tanya Borisova
  01.11.2020 г. 18:46
  ;):C
 • Пресиян
  01.11.2020 г. 17:37
  Един съвременен Будител е Маестрото! Благодарим, че Ви има и работите в пълна отдаденост за България и за израстването на душите ни! Честит празник!

Коментари:

Спонсори на Портал 12