Търси

Йордан Камджалов за смисъла на Музикална лаборатория за човека: Интересува ни самият човек! (ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...
Ден на будителите

Йордан Камджалов: Въпросът е да не възлюбим упойката повече от самия живот

Виж повече
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: В смирението се раждат големите неща

Виж повече
Lisa Gerrard

Лиза Жерард: Духът се ражда от Любов. Това е нещо безкористно (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
01.04.2016 г.
3170
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 6-ти април в зала „България“ ще изнесат концерт най-общодостъпният и всенароден формат „България пее – Музикална лаборатория за всички“; хоровият проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новият концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“. Творческите формации са под ръководството на Мая Василева – Четрокова и Йордан Камджалов. Най-младият ансамбъл – камерната формация „Музикална лаборатория за Човека“ дебютира на 22 март с неповторим импровизационен спектакъл.

В специализираното предаване на БНР за хорова музика Cantate Jubilate водещата Мануела Манчева разговаря с диригента Йордан Камджалов и Даниела Найденова – част от състава, за двете събития и вдъхновението, с което са подготвени те.

Снимка: Мануела Манчева​

Нека да се опитаме да опишем с думи как изглеждаше снощният спектакъл!
Д: Ами наистина един спектакъл – преживяване, едно звуково пространство, което се опитахме да съградим с емоция и с любов.

13 души, певци... и как изглеждаше всичко?
Й: Това, което в момента го слушаме, даже аз още не мога да повярвам, че го чувам. С този звук се сбъдва една моя мечта – онова, заради което създадохме този формат и целия проект Музикална лаборатория за човека – всъщност това снощи беше световната премиера на този камерен състав – и това което в момента чувам, показва, че има защо да съществуваме. Може би трябва да се поясни това, че това което чуваме е нещо създавано вчера. Това е една тотална импровизация, едно поле на пълна свобода, в което тези 13 изумителни участници в Музикалната лаборатория успяха да проявят себе си. Защото да си в такъв риск и да си в такава свобода на сцената е отговорност.

„Любовта никога не отпада“, това е мотото на снощния концерт-спектакъл в криптата на Храм паметника Александър Невски. Какви точно импровизации и какви други произведения включва концертът?

Й: Ние решихме, понеже се отъждествихме с този цитат от Апостол Павел – Любовта никога не отпада, да бъде едно мото на всички наши концерти, не само за този, а за нашата дейност. Защото какъв друг по-мощен мотор и какъв друг по-мощен стимул може да има човек за движение, от любовта?

Така че поставяме любовта, която никога не отпада, в центъра на нашите музикални и творчески пориви. В този концерт-спектакъл и в цялата дейност на Музикалната лаборатория, защото това не са неща, които може да  разделим, смея да поясня, че ние нарекохме това нещо „опит“. Това беше за нас един опит, който искахме да споделим в публичното пространство, защото на една лаборатория й е позволено да прави опити. Това беше един чист опит. И за този опит аз лично като човек и като музикант имах три цели.

Първата беше да скъсаме с концертното начало, с опозицията „публика – изпълнители“. Второ – да влезем в един перманентен и импровизационен модус, в недискретна среда. И третата цел беше да може да достигнем до едно положение, където всички изпълнители в състава да имат една такава мощна мотивация, свобода, озарение и подтик да творят абсолютно не-смущавани от бремето на сцената и на фенерите. И да влязат във вътрешното си акустическо пространство, което да могат да споделят във външното акустическо пространство и да направят своето вътрешно пространство достояние на другите. И да стане тунела между вътрешното и външното акустическо пространство на човека. Тия три неща се сбъднаха вчера на 100% според мен. И аз искам със всичката си сила и със всичкото си сърце и ум да благодаря на всички участници – както на така наречената сцена, така и на участниците в така наречената публика. Аз съм благодарен и щастлив.

Снимка: Мануела Манчева

Аз пък искам да ви поздравя за това, че сте намерили точните хора, което е безумно трудно. Тези 13 души, с които да градите изкуство. Да правите, да импровизирате, да омагьосвате хората. Как става това? Разбрахме – рецепта няма. Все пак има модел някакъв...?
Д: Ами моделът е да имаме една висока отговорност към себе си, към това, което искаме да преживеем към звука, към музиката и да обичаме всичко, което излиза от нас, да е осъзнато, една осъзната обич към това, което произвеждаме като звук и емоции, тъй като те са неразделни. Може би е важно да кажем, че така наречените импровизации нямат партитура, те се случват в момента. Преди малко чухме един откъс, който няма начин да се повтори. Той се случва в мястото тук и сега.

Й: И ако мога да поясня – ние използваме формално думата импровизация. Под думата импровизация имаме предвид едно поле на неповторимост, в търсенето на неповторимостта на момента, на уникалността. Едно поле, в което да се позволи на човека и човека сам да си го позволи да бъде абсолютно свободен, абсолютно креативен, абсолютно открит, абсолютно търсещ и експериментиращ, и отворен за цялата среда около него и вътре в него. Това наричаме импровизация. В нея има огромен риск, но в нея има огромен шанс…. За човека който иска да остане творец.

Нека да поясним, че тези 13 човека не са статични, те се движат.
Д: Ние през цялото време пеем и се движим на определени места между иконите. Това допълнително създава една по-одухотворена и извисена, космическа среда, връзка, атмосфера между миналото, настоящето и бъдещето.

Самата програма е ултра пост модернистично мислена. Без никаква йерархия. В най-високия си сакрален пласт тази музика е едно. Ние не правихме сравнение на музиката тук на земята. Искахме да я сравним в онзи пласт, в който тя битува – в един пласт, без никаква конкуренция, без никаква йерархия.

Един пласт, в който музиката е такава, каквато е и нейната сила и нейното послание зависят единствено и само от това доколко се отдаде човешката емоционалност и човешкото мислене по време на изпълнението. Аз мисля, че това е бъдещето на музиката – в търсенето на същността и  на субстанцията на всеки един тон, в търсенето на същността и  на субстанцията на всяка една дума. Чисто външно като комбинаторика нещата са крайни, а като поява и като богатство във вътрешното акустическо пространство те са безкрайни.

Снимка: Мануела Манчева​

Нови планове, нови идеи...? 
Третият формат на Музикална лаборатория за човека е наречен Проект. И тази година Проектът е 9-та симфония на Бетовен. Това ще бъде на 6 април. Това е двойна световна премиера, защото това ще бъде първото представяне на този формат и първото представяне на вече международния Генезис Оркестра, където на сцената ще бъдат изпълнители българи от десетки точки от страната и света, от три континента.

Идеята е много широка, много човешка, много безкористна. Иска да събере на сцената колкото се може повече топ музиканти, които продължават да са влюбени в музиката. Защото това, че практикуваш музика, не е гаранция, че обичаш музиката.

Откъде черпите това вдъхновение, тези нови идеи, тези сили непрекъснато да реализирате всичко това?
Й: Музикалната лаборатория за човека с нейните 3 формата, както и новия международен Генезис Оркестра са част от един нов концептуален културен проект, който е един културен фронт, бих казал, който никога не е мислен да се противопоставя на други тенденции, които аз случайно чувам, че съществуват в културното пространство, че има едно унищожаване… но това не са само български тенденции.

Такива неща има и в Западна Европа. Искали сме да правим нещо, което да носи импулси не само в културното пространство, но и в социалното пространство, защото в това нещо виждаме смисъл… защото една цивилизация без култура е обречена. Но това не е просто един културен човек. Това е един човешки проект. Интересуват ни хората, интересува ни самият човек.

Д: Ако самият човек успее да прави това, котето му идва от вътре – това, което му е вътрешната съкровена идея, да не изневерява на себе си, тогава няма проблем с липсата на сили, тогава няма проблеми, защото винаги имаш един потенциален извор, който тече.
 
Може да чуете интервюто, както и документални записи от премиерата на звуково-пространствения спектакъл „Любовта никога не отпада“, с участието на камерната формация „Музикална лаборатория за Човека“, на този линк: http://bnr.bg/post/100675800
 

Свързани публикации

Йордан Камджалов, © снимка и видео: Портал12
16.12.2015 г.
6508
3

Йордан Камджалов: Ако има нещо по-интересно от музиката, това е физиката! (ВИДЕО)

Аз съм търсач на суперсиметрии сблъсквайки се пермаментно с асиметрията. Ако ние не виждаме симетриите и асиметриите значи всъщност не виждаме точно.
Виж повече
Йордан Камджалов
09.12.2015 г.
6306
3

Фондация 'Йордан Камджалов' откри първата безплатна теоретично-практическа музикална школа

Мотото на Йордан Камджалов е: "България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила не трябва да се изоставя
Виж повече
Йордан Камджалов | © снимка: Портал12
26.12.2015 г.
6002

Йордан Камджалов: Човек мечтае за бързи промени, но те винаги са некачествени (ВИДЕО)

Трябва да скъсаме с илюзията че свръх постиженията от тук нататък могат да бъдат индивидуални. От тук нататък те винаги ще бъдат колективни, категоричен е Йордан Камджалов
Виж повече
нов български оркестър - Genesis Orchestra
04.01.2016 г.
2168

В България е на път да бъде създаден нов културен проект с топ музиканти

Новият оркестър има за цел да обедини в едно органично цяло преимуществата на източно- и западноевропейската изпълнителска традиция, в търсенето на специално отношение към звук, фраза, стил, емоция и комуникация
Виж повече
Йордан Камджалов - снимка © Портал12
15.01.2016 г.
3785
3

Йордан Камджалов: В идеята за Genesis orchestra може да въплътим всичките си идеи, които търсим в музиката (ИНТЕРВЮ)

Kакто не може вярата на човека да бъде затворена в един храм, така и изкуството не може да бъде затворено в една институция. Ние имаме нужда от тези форми, но те без съдържанието са нищо. Така че – да освободим изкуството от оковите на институционалността. Мисля, че е много важна и животоспасяваща за изкуството стъпка
Виж повече
житен режим
23.02.2016 г.
1449
2

Йордан Камджалов и Музикална лаборатория с изява днес в НДК по повод житния режим

Ако някой иска да се свърже с Христовия Дух и да си омекоти кармата, добре е да направи житния режим в началото на март, когато Слънцето е в знака Риби.
Виж повече
музика - деца - възпитание - усещания - психология - душевност
11.03.2017 г.
20846
9

Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции
Виж повече
Йордан Камджалов
08.03.2016 г.
2455
2

Йордан Камджалов и гласовете на Музикална Лаборатория за Човека

По желание на много почитатели от цялата страна, не успели да посетят музикалното представяне на Музикална Лаборатория за Човека по случай началото на Житния режим, Ви подаряваме възможност да чуете запис на емблематичната песен „Житено зърно“...
Виж повече
изпълняването и слушането на музика е общение
17.03.2016 г.
1456
3

Официално: музиката е универсалният език на човечеството

В търсене на доказателства към тази теория учени се отправят на пътешествие в дълбините на тропическите гори в централна Африка. Там те свирят определени музикални композиции на 40 представители от едно изолирано пигмейско племе в Конго
Виж повече
Коментари 2
  • Любов Симеонова
    02.04.2016 г. 09:51
    Музиката в това интервю ме просълзи на няколко пъти, а от разговора в студиото ме побиваха приятни тръпки на смирение, любов и надежда :N:L
  • Adi Seikova
    01.04.2016 г. 22:11
    С нетърпение очаквам 6 април , малко трудничко открих как да си купя билет , а то било лесно , просто едната касирка не знае за другата срещу нея , така се оказа.

Коментари:

Спонсори на Портал 12